JED Hospitality Spaces

JED Hospitality Spaces

hospitality public spaces JED adaptive reuse

Designed to be an attractive and welcoming space for tenants and visitors alike, the public areas of JED are the heart of this business hub.

JED – which stands for Join, Explore, Dare – is a dynamic multi-use hub with offices, co-working spaces, event venues, and leisure facilities located at the converted NZZ print works in Schlieren.

With the core idea of JED being knowledge transfer, innovation and establishing a community, the L-shaped reception hall is the central component of the project.

THE SOCIAL HEART OF JED

The main reception hall not only physically links a number of public areas – such as the coffee bar, a co-working hub, an event venue and the main restaurant – but also creates a focal point that gives the entire project a sense of cohesion.

  • Location

    Zürcherstrasse 39

    Zurich, Switzerland

  • Client

    Swiss Prime Site

  • Net floor area

    2.670 m2

  • Project completed
    06.2021

The airiness of the double-height space is complemented with concrete and wooden floors, black powder coated steel to distinguish the new structures from the old building fabric, indoor plants and comfortable lounge furniture. Custom artworks – such as the feature wall graphic and a neon lighting sculpture – create a truly distinctive appearance.

JED Featured Image

A mezzanine level, created by inserting a steel gallery on the first-floor level complements the spatial experience and offers further spaces for co-working, team meetings, receptions and other events.

A striking event venue

With freshly roasted coffee aromas and impressive spatial dimensions, the entrance foyer is a perfect location for welcoming guests and hosting drinks receptions before the guests are guided into the main event venue.

Thanks to its amazing room height and warm and cosy atmosphere, the main entrance foyer creates a spectacular arrival to JED. This is where the journey through JED begins.

Stefan Camenzind
Executive Director

The former print hall, with an imposing height of 11.5 metres and length of almost 60 metres is a true homage to the former print works. The use of raw concrete, exposure of the ventilation system and retention of the original crane rails echo the industrial past of the space.

Project team
Project Director

Stefan Camenzind

Project Lead

Jessica Mentz

Core Team

Ricardo Cabrera-Nyst, Adrian Nunez, Zhiyang Chiu, Patrik Uihlein, Carolin Michalka, Katarzyna Kosciuk, Yuka Räuber, Ludovica Santini, Marco Noch

Photography

Peter Wuermli, Daniel Werder

This site uses cookies, which may include third party cookies, to improve and personalise your experience on our website. By using our site you accept the terms of our Privacy Policy 

  • Necessary cookies enable core functionality. The website cannot function properly without these cookies, and can only be disabled by changing your browser preferences.