Barry Callebaut

Headquarters

Zurich

Address

Hardturmstrasse 181

8005 Zurich

Switzerland

 

Project Size

3.800 m2

3 floors

 

Completion

August 2021 

 

Photography

Peter Würmli 

Barry Callebaut, the world’s leading manufacturer of high-quality chocolate and cocoa products, relocated its Zurich-based headquarters to a new building, commissioning Evolution Design to design the new offices.

One of the project briefs was to create a strong connection to Barry Callebaut’s culture and its confectionary products. To respond to the brief, we conceived a design concept that reflects the variety of flavours, aromas and textures of cocoa products. A myriad of materials, patterns, haptics and graphics have been applied: Textures of wood and different fabrics, natural materials – like the up-cycled cocoa husk flooring, saffron flower wallpaper, cork and moss – and a combination of earthy colours reflect the chocolate company’s ethos of sustainability, innovation and sensory pleasure.

«We assigned Barry Callebaut’s brand characteristics to different areas throughout the office, creating a bespoke language of materials, colours, patterns, haptics and graphics. This approach creates a workspace with a lot of diversity and choice and at the same time reflects the passion and values people share and are proud of at Barry Callebaut,» explains Claudia Berkefeld, lead designer of the project and director of our London office.

In line with Barry Callebaut’s vision, the workplace concept pays particular attention to sustainability and well-being. Environmentally friendly, certified and up-cycled materials have been used along with indoor greenery, in order to create a healthy, productive and pleasant indoor atmosphere. Specifically selected oxygen generating plants in combination with sensors enable monitoring and automatic adjustment of the internal climate according to the data received. Tailored sustainability standards have been developed to achieve project-relevant benchmarks in optimal lighting conditions, indoor air quality, room temperature, noise levels and environmental impact.

In order to encourage staff circulation between the three floors that Barry Callebaut occupies in a multi-storey building, we planned internal staircases that link three hubs on each floor. Used primarily as coffee points for breaks, informal meetings and lunch, these hubs enable optimal circulation and create a sense of a journey through the various zones.

An integrated chocolate academy enables staff and visitors to watch the chocolatiers creating new products and taking part in masterclasses. Located opposite the main entry area, the fully glazed chocolate academy creates the first impression of the newly designed head office, reflecting Barry Callebaut’s passion for cocoa products, craftsmanship and innovation.